Självklart är framtiden här, i det ögonblick vi konstaterat vad som är nu, har vi ju kommit till framtiden. Men vilken framtid menar vi egentligen? Min, din, Gartners, SciFi?

Stanley Kubricks Space Odyssey beskriver en framtid, Terminator en annan, Gartner Group förutsäger en framtid, men vilken är det som gäller, kan vi förutsäga framtiden?

De som försökt förutsäga framtiden och utveckling för IT i samhället har i princip allihop haft fel, inte i alltid sak utan i tid. Den framtid som har beskrivits har inträffat tidigare än man trott, mycket tidigare också i många fall. Framtiden går ju inte att förutsäga, det vi kan göra är mer eller mindre kvalificerade gissningar baserat på saker som har hänt! En annan reflektion är att så fort vi beskrivit framtiden så börjar vi också göra aktiviteter för att förverkliga den. Vi fungerar ju lite så, om jag i min inre värld målar upp en bild över framtiden, finns det en stor möjlighet att jag undermedvetet kommer att börja förverkliga den om det var en attraktiv bild.

Digital Transformation är den hetaste framtiden just nu, var kommer denna hype att landa frågar vi oss? Kan vi stoppa det? Det gick ju bra att vara bakåtsträvare och stoppa rockmusik, VHS, Arkadspel, TV-Spel och Internet så lycka till med det ☺

Det vi tydligt kan se inom IT idag är ett behov av att utöka kunskap och förmåga inom andra områden än teknik och programmering. Någonstans har vi kommit till ett vägskäl där teknisk innovation och nya appar inte ger det önskade värdet, det har gått inflation i teknik och det kommer så mycket nya saker att vi inte ens hinner förstå nyttan med en sak innan den ersatts av en annan. Om det nu fanns en nytta annat än en påhittad, konstruerad nytta.  Vi går mot ett samhälle där nätverk, samverkan och kommunikation är nyckelkomponenter och där konsumenten styr – som det skall vara!

Kan hända behovet av detta är en reaktion på all teknik och teknologifokus vi haft i 30-ish år nu, denna gång yttrar det sig inte som motstånd mot tekniken, utan hur vi behöver förändra vårt sätt anpassa tekniken så att det nu blir något som passar nya generationers behov och sätt att leva, utbilda sig, jobba och t ex träna. Digital natives vill inte anpassa sig efter tekniken, de vill anpassa tekniken efter det nya sättet att leva och det är ju brutalt spännande.

Digital transformation är ju egentligen inte digital, det digitala är orsaken till transformation och det vi egentligen behöver göra är att transformera kultur, innovation, samverkan och hur vi gör saker.

Så, i den digitala tiden och transformationen, vilka förmågor och kompetenser kommer att vara viktiga? Nedan är en kort summering av vad omvärlden pekar på och jag kan inte annat än rysa av glädje, vi är många som jobbat med nedan områden länge men det har alltid varit ett nytt system eller teknisk lösning som prioriterats framför mjuka frågor – åtminstone inom IT där jag verkat de senaste 25 åren. Nu är tiden kommen för det som jag alltid brunnit för, de mjuka frågorna bakom/framför teknologin och som gör den värdeskapande för både konsumenten, leverantören och samtidigt gör världen till en bättre plats!

  • Relationer
  • Förtroende
  • Enkelhet
  • Visualisering
  • Kommunikation
  • Hållbarhet
  • Syfte
  • Reciprocitet
  • Altruism

Dessa nio punkter är några områden som är viktiga idag, punkt 2-9 är i princip delmängder av punkt ett, relationer, och jag skall vidare utveckla och diskutera dessa i några kommande artiklar/bloggar.

IMHO

Leif Andersson
CEO, Illumnieight AB


Vi har en öppen BRM professional i Borås i 22-24 maj. Kursen tar upp många av frågorna som beskrivs i artikeln.

http://www.illumineight.se/tjanster/service_brmp/

Kontakta oss om du har frågor!

info@illumnieight.se, 0761-273545


BRM Community of Interest N O R D I C S

Leif Andersson håller tillsammans med Stefan Mazanti från Bestseller i Danmark på att starta upp ett ”Community of Interest” inom BRM för våra nordiska länder. Lansering kommer troligen att vara inom någon vecka eller två, håll ögonen öppna på: https://brm.institute/communities-of-interest/


Missa inte årets itSMF expo 11-12 april. Det är ett digert program med många välrenommerade talare och ett spännande innehåll.

https://www.itsmfexpo.se/


Illumineight kommer inom kort att kunna leverera kurser inom VeriSMTM. Vi har i samverkan med vår partner Aim4knowledge tagit fram ett utbildningsmaterial och vi hoppas att alla deadlines håller och att vi kan erbjuda kursen till våra kunder under slutet på april. Om det finns efterfrågan sätter vi upp en öppen kurs redan innan sommaren.

Kontakta oss för mer information om VeriSMTM.

https://www.verism.global/

http://www.illumineight.se/service_verism/


 

 

Kategorier: Information

Leif Andersson

Efter snart 30 års erfarenhet inom ledning, styrning och förbättring inom IT, med delaktighet i både framgångsrika och misslyckade förbättringsinitiativ och projekt, infinner sig både ödmjukhet och självförtroende. Insikter stärker och utvecklar, kunskap skapar ödmjukhet, lärande ger självförtroende och det kontinuerliga lärandet tar åtminstone för mig aldrig slut. Ser mig idag hellre som facilitator av lärande än utbildare, mer som coach än mentor och mer som möjliggörare än värdeskapare. Fokus har under åren skiftat från IT-teknik på tidigt 90-tal, till processer, till människor, till ledarskap/organisation och har idag landat i ett starkt fokus på organisatoriskt beteende (OBM) som knyter ihop det hela till en helhet. (Lite förkortningar som jag kan förknippas med; OBM, USM, ITIL, Lean IT, BRM, NLP) Linkedin profil